SLS - co to jest i dlaczego należy tego unikać

0
SLS - co to jest i dlaczego należy tego unikać

Tajemniczy skrót SLS często pojawia się w składach kosmetyków, a także na blogach czy forach urodowych. Czy jednak jest się czego obawiać? Czym jest i jak działa SLS? Jeśli chcesz wiedzieć wszystko na temat tej kontrowersyjnej substancji, to zaraz Ci wszystko opowiemy.

Co to jest SLS?

Na początek warto wyjaśnić co oznacza skrót SLS. SLS to skrót od Sodium Lauryl Sulfate. Jest to powszechnie stosowany środek powierzchniowo czynny, który wykazuje zdolności myjące, pianotwórcze i emulgujące. To właśnie ta substancja sprawia, że szampon czy mydło tak świetnie się pieni. SLS to tani, drażniący detergent o silnych właściwościach myjących.  Substancję tą najczęściej znajdziesz w szamponach, mydłach czy żelach pod prysznic. Producenci bardzo często wybierają SLS, ponieważ to tani detergent, a w dodatku bardzo wydajny. Niestety szkoda, że nie myślą oni o tym, jakie konsekwencje ich wybór niesie nieświadomym konsumentom.

Inne nazwy dla SLS: Sodium dodecyl sulfate, Sulfuric acid, SDS, sodium salt, monododecyl ester, Lauryl sodium sulfate,Lauryl sulfate sodium salt, Sodium N-dodecyl sulfate.

Czym różni się SLS od SLES?

SLES to skrót od Sodium Laureth Sulfate. Jest to związek zbliżony do SLS. Działanie SLES jest nieco łagodniejsze. Niech jednak nie zwiedzie Cię ta informacja. Tej substancji także powinnaś unikać. Jest to bowiem pochodna ropy naftowej. Jednym z głównych zadań SLES w kosmetykach jest zapewnienie silnego pienienia się produktu.

sls-co-to-jest

Jak działa SLS?

Stosując kosmetyki z SLS pozornie nic nie dzieje się z Twoim ciałem. Negatywne efekty nie pojawią się natychmiastowo. Jest to raczej proces, w którym dochodzi do uszkodzenia Twojej skóry. SLS dostarczane z wielu źródeł, kumulują się w organizmie. Niestety wiele osób nadal przyzwyczajona jest do produktów, które bardzo dobrze się pienią i żyją w przeświadczeniu, że tylko takimi dokładnie umyją ciało czy włosy. Warto wspomnieć, że SLS to detergent, który znajdziesz w środkach do odtłuszczania czy mycia maszyn. Świetnie sobie radzi w tej roli. Zastanów się więc, co dzieje się po użyciu kosmetyku z SLS na powierzchni Twojej skóry.

Dlaczego unikać SLS?

SLS niszczy naturalną barierę ochronną skóry, czyli krótko mówiąc barierę hydrolipidową. Efektem tego jest szybka utrata wody przez naskórek. Pewnie jest Ci znane uczucie ściągnięcia po myciu czy silnego wysuszenia skóry. Prawdopodobnie kosmetyk, którego użyłaś zawiera właśnie SLS. To wszystko prowadzi do zaburzenia wydzielania sebum. SLS może być także przyczyną nadmiernego swędzenia skóry, świądu, pieczenia lub ogólnego podrażnienia. Pamiętaj, że nadużywanie kosmetyków z SLS może prowadzić nawet do atopowego zapalenia skóry. SLS podrażnia także mieszki włosowe, a nawet może spowodować ich wypadanie. SLS jest oczywiście największym zagrożeniem dla skóry szczególnie wrażliwej. Jednak nawet jeśli Twoja skóra nie jest nadreaktywna lepiej zapobiegać, niż leczyć.

Jak chronić się przed działaniem SLS?

Pierwsza i najważniejsza zasada – zachowaj zdrowy rozsądek. Czytaj etykiety kosmetyków. Nawet tych naturalnych. Niestety producenci nie zawsze zachowują się fair wobec konsumentów i często nadużywają słów: naturalny, eko, bio. Pamiętaj też, że duża ilość piany nie oznacza, że dany kosmetyk działa. Świadczy to raczej o zawartości SLS czy SLES. Staraj się wybierać naturalne kosmetyki, które zawierają bezpieczne dla naszego organizmu substancje czyszczące. Są one droższe niż popularne SLS, ale na zdrowiu nie warto oszczędzać.

czym-sa-sls

Niejonowe substancje powierzchniowo-czynne – naturalne zamienniki SLS

Oczywiście mamy też dobrą wiadomość! Istnieją substancje, które są bezpieczne i mogą w pełni zastąpić SLS w kosmetykach. A o to ich lista:

  • Coco-Glucoside - substancja otrzymywana z kokosa i cukrów owocowych. Jest to jedna z najdelikatniejszych substancji pianotwórczych
  • Lauryl Glucoside - łagodny związek otrzymywany z kombinacji naturalnego kwasu glutaminowego i naturalnych kokosowych kwasów tłuszczowych.
  • Sodium Cocoamphoacetate - substancja pozyskiwana z kokosa. Substancja została zatwierdzona do stosowania w kosmetykach naturalnych przez ECOCERT. Łagodna i bezpieczna dla skóry.
  • Decyl Glucoside - łagodna substancja myjąca, otrzymana z alkoholi tłuszczowych pochodzących z oleju kokosowego i glukozy ze skrobi kukurydzianej. Nie powoduje podrażnień nawet w wysokich stężeniach.
  • Cocamidopropyl Bataine - substancja powierzchniowo-czynna otrzymywana z kokosa. Na ogół uważana za delikatną i bezpieczną, ale warto wiedzieć, że wrażliwą skórę może podrażniać i powodować reakcje alergiczne.

Czym myć skórę i włosy?

Jeśli zależy Ci na tym, aby dostarczać Twojemu ciału to co najlepsze, wybieraj naturalne kosmetyki. Zwracaj uwagę na certyfikaty jakimi są oznaczone i kupuj je w sprawdzonych miejscach. W sklepie Couleurcaramel.pl nie znajdziesz kosmetyków, które zawierają SLS, SLES czy inne szkodliwe substancje. Ofiarujemy Ci to co najlepsze z natury. W naszym sklepie znajdziesz naturalne szampony do włosów bez SLS, delikatne kosmetyki dla dzieci, a także bezpieczne kosmetyki do makijażu. Bądź piękna razem z nami każdego dnia.

Komentarze do wpisu (0)

Menu Szukaj więcej więcej
    • Couleur Caramel
    • Zapraszamy do kontaktu od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 16:00

    • Tel.:603-358-366
    • E-mail:sklep@couleurcaramel.pl
    • Zapisz się do newslettera
      Otrzymasz powiadomienia o promocjach i nowościach...i odbierzesz kupon o wartości 10 zł na pierwsze zakupy!
Darmowa dostawa od 150 PLN
Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 150,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium