Jak stosować olej z pestek winogron na skórę i włosy?

0
Jak stosować olej z pestek winogron na skórę i włosy?

Olej z pestek winogron nie zyskał jeszcze tak dużej popularności jak olej arganowy, czy chociażby kokosowy. A szkoda, bo to produkt o naprawdę wszechstronnym zastosowaniu i licznych, cennych właściwościach. Chętnie opowiemy Ci o jego zaletach, abyś również Ty mogła poznać jego niezwykłą moc pielęgnacyjną.

Czym jest olej winogronowy?

Olej winogronowy jest wytwarzany z pestek owoców winorośli właściwej. Jest tłoczony metodą na zimno. To przezroczysty, lekko zielonkawy olej o przyjemnej konsystencji. W porównaniu do tego typu produktów, nie zostawia on na skórze tłustego filmu i dość szybko się wchłania. Jest to olej praktycznie bezzapachowy. Sprawdzi się w pielęgnacji każdego rodzaju skóry, nawet tej najbardziej wrażliwej czy wymagającej. To bardzo cenny olej używany do pielęgnacji zarówno skóry, jak i włosów. Nic dziwnego jest on bowiem bogaty w liczne składniki odżywcze i kwasy tłuszczowe.  Olej należy przechowywać w ciemnej butelce z dala od światła.

Olej z pestek winogron dla kogo?

Olej z pestek winogron to produkt, który pomoże Ci w walce z wieloma problemami pielęgnacyjnymi. Ze względu na cenne właściwości to idealny kosmetyk dla cery tłustej i trądzikowej. Skład oleju jest bardzo podobny do sebum wytwarzanego przez skórę. Przy tym kosmetyk jest bardzo lekki, szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy. W dodatku olej winogronowy wykazuje właściwości przeciwzapalne, zmniejsza pory i przeciwdziała powstawaniu zaskórników. To olej idealny także dla cer naczyniowych. Olej z pestek winogron zawiera witaminę K, która doskonale radzi sobie ze wzmacnianiem naczynek. Ze względu na działanie antyoksydacyjne, odżywcze i nawilżające kosmetyk sprawdzi się także w pielęgnacji skóry suchych i dojrzałych. To jeszcze nie koniec, bo olej z pestek winogron może być używany także na suche i zniszczone włosy. Dzięki temu Twoja fryzura stanie się miękka, błyszcząca, a kosmyki nie będą się plątały. Olej z pestek winogron jest często wykorzystywany również do pielęgnacji suchych i spierzchniętych dłoni. Kolejną bardzo fajną opcją jest wykorzystanie oleju z pestek winogron do masażu ciała.

Olej z pestek winogron – właściwości

Wiesz już czym charakteryzuje się olej z pestek winogron. Teraz postaramy się opowiedzieć Ci, dlaczego jest to produkt tak bardzo ceniony w kosmetyce. Olej winogronowy to źródło kwasów tłuszczowych, witaminy E, flawonoidów oraz lecytyny. Dzięki temu wykazuje on działanie antyoksydacyjne, przeciwstarzeniowe i poprawia wygląd skóry. Olej z pestek winogron nie jest komadogenny. Oprócz ochrony skóry  przed starzeniem, kosmetyk minimalizuje także powstawanie zaskórników, normalizuje wydzielanie sebum,  przyspiesza wzrost włosów oraz działa przeciwzapalnie. Olej z pestek winogron doskonale nawilża skórę i sprawia, że staje się ona miękka i delikatna. Możesz używać go również w celu złagodzenia podrażnień, stanów zapalnych, czy regeneracji naskórka.

Olej z pestek winogron na włosy - jak stosować?

Olej z pestek winogron doskonale nadaje się do olejowania włosów. Najprostszym sposobem na olejowanie włosów jest nałożenie oleju na całej ich długości i owinięcie ich ręcznikiem na minimum godzinę. Po tym czasie wystarczy umyć włosy szamponem. Twoje włosy po zabiegu staną się odżywione, miękkie i błyszczące. Kolejnym sposobem wykorzystania oleju z pestek winogron w pielęgnacji włosów jest nałożenie go na ich końce. Kilka kropli kosmetyku wetrzyj w wilgotne pasma. Dzięki temu zabezpieczysz je przed uszkodzeniami.

Olej z pestek winogron gdzie kupić

Kosmetyki z dodatkiem oleju z pestek winogron znajdziesz oczywiście także w sklepie Couleur Caramel. Są to kosmetyki z różnych kategorii do pielęgnacji całego ciała. W końcu olej z pestek winogron ma bardzo wiele zastosowań. Oto nasze propozycje.

Maska do włosów winogrono i keratyna Anwen

Maska winogrono i keratyna od Anwen to kosmetyk idealny do pielęgnacji włosów średnioporowatych. W składzie maski znajdziesz keratynę i jedwab, które intensywnie regenerują i pielęgnują. Olej z pestek winogron to składnik kosmetyku, który  jest optymalnie dopasowany do potrzeb włosów średnioporowatych.  Doskonale wygładza kosmyki  i nadaje im połysk. Maska nie zawiera silikonów i nie obciąża fryzury. Zawiera w swoim składzie zarówno emolienty, proteiny, jak i humektanty.

Masło shea winogronowe Auna

Masło shea winogronowe to prawdziwy hit. To połączenie masła shea i oleju z pestek winogron. Olej z pestek winogron jest bogaty w witaminę E, dlatego też kosmetyk chroni przed starzeniem, widocznie ujędrnia i odżywia ciało. Masło doskonale nawilża i wygładza skórę, nadając jej idealnie winogronowy aromat. Kosmetyk łatwo rozprowadza się na skórze i nie pozostawia tłustej warstwy.

Eliksir odżywczy Auna

Eliksir odżywczy Auna to ratunek dla skóry suchej w formie mieszanki olejków, w tym właśnie oleju z pestek winogron. Kosmetyk przywraca skórze zdrowy blask, poprawia jej elastyczność, a także wygładza. Eliksir możesz stosować jako olejek na skórę, wzbogacić nim krem lub użyć go w formie olejku do demakijażu.

Odmładzający peeling ryżowy do ciała Miodowa Mydlarnia

Peeling ryżowy to kosmetyk z woskiem pszczelim, kryształami cukru, mielonym ryżem i oczyszczającą glinką fioletową. W jego składzie znajdziesz sporo antyoksydacyjnych olei. Jednym z nich jest właśnie, bogaty w witaminę E, olej z pestek winogron. Dodatkowo składnik ten łagodzi podrażnienia skóry. Peeling skutecznie oczyszcza i sprawia, że ciało staje się bardziej jędrne, gładkie i nawilżone.

FAQ - najczęściej zadawane pytania:

1. Czy można nakładać olej z pestek winogron pod oczy?

Z powodzeniem możesz nakładać olej z pestek winogron pod oczy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wklepywać go co wieczór pod oczy i na powieki. Olej z pestek winogron doskonale nawilży delikatną skórę w okolicy oczu, a także pomoże w walce z workami i sińcami.

2. Jakie działanie w pielęgnacji ma olej z pestek winogron?

Olej z pestek winogron wykazuje przede wszystkim działanie nawilżające, odżywcze, regeneracyjne, przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe, wzmacniające oraz ochronne.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Menu Szukaj więcej więcej
    • Couleur Caramel
    • Zapraszamy do kontaktu od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 16:00

    • Tel.:603--358-366
    • E-mail:sklep@couleurcaramel.pl
    • Zapisz się do newslettera
      Otrzymasz powiadomienia o promocjach i nowościach...i odbierzesz kupon o wartości 10 zł na pierwsze zakupy!
Darmowa dostawa od 150 PLN
Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 150,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium